Зупинка V. Піндос. Мусака

розміщено в: Без категорії | 0

Піндос в Піндосах на піндосі. У перекладі з грецької на рідну ця фраза звучить більш однозначно – «грецький гуцул на грецькому гуцульському конику в грецьких горах Піндоси». Так, друзі мої! Я сам був троха здивований, але говорячи «піндос» москалі, певно, мают на увазі зовсім не триклятих жителів США, а скромного грецького гуцула, ба можливо навіть шо і не гуцула, а тілько його коня, бо та порода також так ся називає – піндоси. Яким боком москалям перейшла дорогу та безневинна коняка, історія мовчить, залишаючи білу пляму для дослідження. А я без зайвої лихої думки просто повернув в Родопах направо, шоб вітер в спину дув, а не в писок і горами-долинами стежина вивела мене до інших незвіданих гір. Піндос.

Pindos_horse

Вся центральна Греція зайнята тими горами. Вони тягнуться на південь десь на двіста кілометрів аж до моря і так кінчаються такою немаленькою горою Парнас (2457). Греки так кажуть, шо тими горами колись завідував сам Аполон. В них тута взагалі всім боги завідуют, і економікою, і освітою, і медициною. Всі тоті боги живуть на горі Олімпі, то зразу поруч з Піндосами, в них там шось ніби як Кабінет Міністрів. Як то вже заведено, влада все прагне залізти якнайвище, певно, шоб не дістали. Олімп найвищий у Греції – 2917 метрів, схили круті, потріскані, лисуваті і в снігу, перший раз проста людина туда видряпалася тілько у 1913 році. Може і до того були зухвальці, але історія мовчить про те. Навіть зараз прості люди, як ото я, підіймаються тілько до підніжжя, далі лізут тілько вар’яти зі спорядженням. Тота гора така знаменита, шо навіть найвищу вершину на Марсі також обізвали Олімп. Будете знати. А мені час вечеряти з дороги. І на вечерю в мене мусака.

musaka

Тут без варіантів. Бути в серці Греції і не з’їсти мусаки – то великий грецький гріх. Мусака – то знаменита балканська запіканка. В кожному регіоні, навіть в кожному другому селі її готують по своєму. Тож аби не образити нікого, будемо класти всього потроху. Баклажани, томати, картопелька, цибулька, м’ясо, вино, масло, молоко, яйця, сир і звісно, приправи, приправи, приправи. Всі ті різні продукти у чарівний спосіб поєднуються і збираються шарами у ситний пиріг,  який запікається поволеньки у братрурі до ніжно-золотистої скоринки. То неймовірно апетитно, особливо з вином. Смачного!

Залишити відповідь